איך חוסכים במים בהשקיית הגינה בעונת הקיץ?
איך חוסכים במים בהשקיית הגינה בעונת הקיץ ?
עונת הקיץ מתאפיינת בטמפרטורות גבוהות ובלחות גבוהה. תנאים אלה גורמים לרמת התאיידות גבוהה ולהשקיות תכופות בכדי לשמור על לחות הקרקע.
כמות המים
הגנן הישראלי הממוצע מחשב את ההשקיה במושגי זמן. חשוב ביותר לעבור למושגי כמות מים בפרק זמן וכך לחסוך מים.
בגינות המושקות על ידי טפטפות ניתן לבדוק את ספיקת המים בפטפטת (2/4/8 ליטר בשעה) ולחשב את כמות המים המושקית על פי פתיחת המים הקיימת.
בנוסף, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי דרישות המים של כל צמח בנפרד.
תדירות ההשקיה
תדירות פתיחת המים להשקייה משפיעה על זמינות המים בקרקע לאורך שבוע השקיה נתון.
-
בקרקעות כבדות (שרון, הרי הגליל וירושלים) המצטיינות בכושר אחיזת מים גבוהה מומלץ להשקות בתדירות של 1-2 פעמים בשבוע
-
באדמות קלות (חוליות), בהםן כושר אחיזת המים הוא נמוך והניקוז גבוה - מומלץ לרווח את תדירות הפתיחות ל 2-3 פעמים בשבוע.
בדיקת פיזור מים במדשאה
-
לחץ מים
-
ממטרות שאינן עובדות כמו שצריך
-
פיית ממטרה סתומה מלכלוך או מחול
-
רוחותתנאים אקלימיים מקומיים
-
רמת החשיפה לשמשבגינה ממוצעת, מספק קו הטפטוף כמויות מים דומות לכל הצמחים בלי קשר לחשיפתם לשמש ולתכונות שלהם. צמחים הגדלים בתנאי צל חשופים לרמות התאיידות נמוכות מאלה הגדלים בשמש מלאה.מומלץ להתאים את כמות המים בהשקיה לרמת החשיפה לשמש, על ידי הפחתת נקודות ההשקיה (טפטוף / המטרה).
-
רוחותגינות רבות חשופות לרוחות הנושבות בשעות שונות של היום. רוחות אלה משפיעות על יעילות פיזור המים, בעיקר בהשקיה על ידי המטרה.בעונת הקיץ, מומלץ להשקות בשעות בהן אין השפעה של רוחות.
עודפי מים
-
שמירה על לחות מתמשכת של הקרקע ומניעת התאיידות - במיוחד בעונות הקיץ
-
מניעת הצצה של עשבים שוטים, בכל עונות השנה
-
הגברת זמינות מים וחומרי הזנה לצמחים
-
כחלק מעיצוב הגינה: צבעים שונים וצורות שונות המוסיפים ייחוד ויופי
-
חיפוי שבבי עץ - הוספת פעילות מיקרוביאלית בסביבת הקרקע
סוגי החיפויים הקיימים בשוק נחלקים לשאריות גזם ביתי או תעשייתי, המתפרקות עם הזמן ומשמשות גם כחומר הזנה לצמח, לצד - טוף, חלקי חרס, חלוקי נחל או חצץ - בצבעים ובמרקמים שונים
דישון בעונת הקיץ
-
מדשאותמניעת גידול המדשאה בעונת הקיץ יפחית את רמת ההתאיידות ואת צריכת המים.לשם כך מומלץ להימנע מדישון חנקני בעונת הקיץ.במקרים דחופים יש להשתמש בהרכבי דשן מסיסים במינון נמוך בעלי תכולה גבוהה של אשלגן, כגון חנקת אשלגן . יסוד האשלגן משפר את יכולת הצמח לעבור את חודשי הקיץ בצורה טובה מבלי לגרום למדשאה נזקים בלתי הפיכים. לשיפור צבע המדשאה מומלץ להשתמש בהרכבי דשן עשירי ברזל מסיס.בנוסף, מומלץ להשתמש בדשנים אורגניים שונים, בעלי תכולה נמוכה של חנקן ותכולה גבוהה של חומרים אורגניים המשפרים את אזור השורשים.
-
צמחיההזנה בחומרי הזנה עשירים בחנקן יוצרת צימוח רב, שאינו מעודד היווצרות פרחים ופירות. בקיץ, מומלץ להפחית את השימוש בדשנים אלה.במידת הצורך מומלץ להשתמש במוצרים מיוחדים לשיפור צבע ומופע הצמח כגון ברזל מסיס, או דשנים אורגניים לשיפור אזור השורשים בקרקע.
שימוש באמצעים שונים
-
מחשבי השקיהמחשבי ההשקיה מקלים על הפעלת מערכת ההשקיה בגינה ומאפשרות לשנות את כמויות המים להשקיה בהתאם לעונה. מומלץ לשנות את המדדים במחשב בתחילת כל עונה, כדיהתאים את ערכי התאיידות לעונת הקיץ ולהחזיר לערכים נכונים עם השינויים האקלימיים בסתיו.
-
חומרים סופחיםקיימים בשוק חומרים שונים המשפרים את רמת הרטיבות באזור השורשים.בין אלה ניתן לציין את ה"טרהקוטם ", שמשפר גם את זמינות חומרי ההזנה בסביבת השורש.
-
חומרים אורגנייםשימוש תכוף בחומרים אורגניים שונים, בעונות האביב והסתיו, ישפר את תנאי הקרקע, יעודד ספיחת לחות וחומרי הזנה בעונת הקיץ ויאפשר חיסכון בצריכת המים. מומלץ להשתמש בהומוס או "פרפקט בלנד".